Керівники фітосанітарних лабораторій підвищують кваліфікацію

26.04.2016 16:03

При інституті післядипломного навчання Львівського НАУ з 18 по 22 квітня 2016 р. керівний склад державних установ «Фітосанітарні лабораторії України» підвищив свою кваліфікацію.

Навчання пройшли 26 фахівців з Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Закарпатської, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Рівненської, Сумської Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської обласних фітосанітарних лабораторій.

Навчання слухачів проводилося згідно із затвердженою програмою, яка включала перелік актуальними тем.

Слухачі ознайомилися з такими напрямками:

- основи аналізу фітосанітарних ризиків, досвід ЄОКЗР і України;

- співробітництво фітосанітарних лабораторій та фітосанітарних інспекцій;

- нормативно-правові аспекти в сфері карантину і захисту рослин, та запобіганням і протидії корупції;

- практична робота щодо фітосанітарної безпеки та контролю об’єктів регулювання на державних кордонах і в митницях призначення Львівської області;

- проведення моніторингу і фітосанітарного контролю об’єктів регулювання в районах Львівської області;

- взаємовідносини з трудовим колективом, документальне оформленням трудових відносин;

- ведення ділової документації (сучасна ділова українська мова).

Крім цього, важливим елементом навчань стало відвідування ДУ «Львівська обласна фітосанітарна лабораторія». Ця лабораторія на сьогодні є однією з передових в Україні щодо застосування сучасних методів виявлення і визначення карантинних та інших шкідливих організмів. Лабораторія має сучасне обладнання, у ній працюють висококваліфіковані спеціалісти. Якість проведення фітосанітарної експертизи в лабораторії вже впродовж багатьох років не поступається аналогічним лабораторіям багатьох країн ЄС. Це неодноразово зазначали міжнародні експерти, які працювали в рамках проекту Twinning, який минулого року завершив свою діяльність в Україні.

Слухачі курсів у робочій обстановці поспілкувалися з львівськими колегами, дізналися про особливості технологічного процесу всіх видів фітосанітарних аналізів, ознайомилися з процесом реєстрації зразків і видачею висновків фітосанітарної експертизи. Також курсанти поділилися власним досвідом в організації проведення фітосанітарної експертизи в лабораторіях своїх областей.

Після закінчення занять усі слухачі успішно склали залік і отримали Свідоцтва про підвищення кваліфікації.