Фахівці Держпродспоживслужби Чернігівської та Черкаської областей обмінялися практичним досвідом у сфері насінництва та розсадництва

01.07.2019 15:58

З метою оновлення знань, засвоєння кращого вітчизняного досвіду, набуття практичних умінь і навичок  фахівці відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській  області обмінялися досвідом з колегами із Чернігівської області.

Учасники відвідали одне із підприємств регіону, яке є виробником сертифікованого посадкового матеріалу суниці, а також ягід суниці, ожини та чорниці високорослої, та постачає їх на оптові ринки і у мережу супермаркетів України.

На підприємстві фахівці ознайомилися з технологічним процесом вирощування посадкового матеріалу суниці і його післязбиральної обробки. Особлива увага була приділена на дотриманню сортових якостей садивного матеріалу. Також представники господарства розповіли про вирощування саджанців ожини і суниці у промислових масштабах.

Упродовж двох днів фахівці Черкаської і Чернігівської областей ділилися корисними  практичними напрацюваннями,  зокрема  з питань організації роботи свого структурного підрозділу, проведення державного нагляду (контролю) у сфері насінництва та розсадництва, його документального оформлення. Не залишилися поза увагою і питання участі спеціалістів Відділу у проведенні арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу, нагляду за знищенням насіння, яке не може бути використане на посів, продовольчі, кормові та інші цілі, та садивного матеріалу, який не може бути використаний для створення багаторічних насаджень або в інших цілях та організація роботи щодо приймання і затвердження план-схем розташування посівів перехреснозапильних рослин.

          Також фахівці мали змогу обговорити зміни в законодавстві, що стосуються галузі насінництва та розсадництва та інші проблемні питання, які виникають під час  практичної роботи.

За підсумками обміну досвідом проведено нараду-семінар з фахівцями відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.