Делегація України взяла участь в експертній панелі з питань торгівлі в рамках Східного партнерства

19.06.2019 14:39

З 18 по 19 червня 2019 року в м.  Брюссель (Королівство Бельгія) українська делегація взяла участь у засіданні експертної панелі з питань торгівлі в рамках тематичної платформи «Економічний розвиток та ринкові можливості ініціативи ЄС «Східне партнерство».

Участь в делегації взяли заступник Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко, представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Державної фіскальної служби та Державної установи «Офіс з просування експорту України».

Головною метою заходу є обговорення реалізації ініціативи із запуску «Trade Helpdesk» для країн Східного Партнерства. Також учасники розглянули ряд питань щодо санітарних та фітосанітарних заходів у торгівельних відносинах з ЄС та регіону Східного Партнерства.

У рамках зустрічі делегати ознайомилися із інформацією про основні досягнення Торговельної панелі за останні 10 років та її подальші плани. Учасники проаналізували роботу Центру з міжнародної торгівлі щодо впровадження «Trade Helpdesk» для країн Східного Партнерства. Представники делегацій також розглянули та обговорили основні вимоги санітарних та фітосанітарних заходів у двосторонніх угодах з ЄС, питання функціонування підкомітетів з управління СФЗ в рамках двосторонніх угод та оновлення законодавства ЄС в частині офіційного контролю.

Також в ході зустрічі присутні домовилися про подальший обмін інформацією щодо виникнення чи поширення хвороб тварин та шкідників, щодо облаштування прикордонного інспекційного пункту відповідно до європейських вимог.

Одним з ключових моментів заходу стало обговорення змін та оновлень у системах швидкого оповіщення про харчові продукти та корми (RASFF) та електронної системи з торгівлі з ЄС (TRACES). Українська делегація активно долучилась до дискусії та доповіла про вітчизняний досвід використання системи TRACES, RASSF, досвід щодо торгівлі з ЄС та ін.