Про випадки захворювання на ботулізм в Запорізькій області та як вберегтися від нього

14.06.2019 09:58

Відбувся брифінг начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Світлани  Власової щодо випадків захворювання на ботулізм в регіоні, причини їх виникнення, симптомів та профілактики.

Вона заначила, що незважаючи на численне висвітлення проблеми щодо захворювання та профілактики ботулізму, громадяни продовжують зневажливо ставитися до свого здоров'я.

Запорізьку область можна розглядати як епіднебезпечну зону, оскільки випадки вищевказаної хвороби реєструються щорічно. У поточному році зареєстровано 5 випадків  із 6 постраждалими,  2 людини  померло. Причина отруєння  -  вживання риби, виготовленої з порушенням технологічного процесу та умов зберігання.

У цілому по Україні, станом на 01.06.2019 територіальні органи Держпроспоживслужби взяли участь у розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 – померли. За аналогічний період 2018 року було розслідувано 27 випадків, під час яких постраждала 31 особа, що свідчить про погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.

Нехтуючи своїм здоров’ям і, навіть, життям,  громадяни  продовжують споживати рибу сушену, в'ялену домашнього приготування, невідомого походження і сумнівної якості.

Наразі в відділенні реанімації Запорізької обласної інфекційної клінічної лікарні у вкрай важкому стані перебуває потерпіла мешканка м. Кам'янка-Дніпровська, яка своє захворювання пов'язує зі споживанням риби (сайри холодного копчення).

 З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм Держпродспоживслужба терміново вжила  заходи щодо встановлення постачальників та виробників рибної продукції, з якою пов’язаний випадок захворювання на ботулізм, здійсненні  відповідні заходи державного контролю відносно цих суб’єктів господарювання щодо додержання ними законодавства про харчові продукти, вжиті заходи реагування щодо недопущення її подальшого поширення. 

Історично так склалося, що Запорізька область разом із іншими південними областями, відноситься до регіонів, де відзначається найвища захворюваність на ботулізм.

Наявність на адміністративній  території області  морського узбережжя Азовського моря, річки Дніпро, з її організованими і неорганізованими рекреаційними зонами сприяє тому, що у теплу пору року в області реєструється до 70% річної захворюваності на гострі кишкові інфекції. Значну шкоду здоров’ю можуть завдати  продукти харчування, придбані на пляжах: в'ялена риба, варені креветки та кукурудза, шашлики з морепродуктів, вироби з м’ясом (пиріжки, чебуреки тощо), салати та ін.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, в т.ч. ботулізму, необхідно:

• дотримуватися правил особистої гігієни;

• ретельно мити руки з милом (перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні);

• при купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування;

• перед споживанням овочі, фрукти та ягоди необхідно добре промити проточною водою. При споживанні дітьми - обдати окропом;

• суворо дотримуватися технології приготування страв, температурного режиму при обробці, зберіганні  та реалізації харчових продуктів;

• не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

• не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують холодових умов зберігання);

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гостру кишкову інфекцію або отруєння і зберегти здоров'я, зауважила Світлана Власова.