В Херсонській області стартувала оздоровча кампанія

13.06.2019 14:03

Напередодні оздоровчого сезону Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області вжило організаційні заходи для забезпечення ефективного оздоровлення і повноцінного відпочинку дітей, попередження спалахів гострих інфекційних хвороб і харчових отруєнь в організованих колективах. Зокрема, розроблено План заходів щодо забезпечення державного нагляду (контролю) за підготовкою та проведенням в області курортно-туристичного сезону 2019 року, який затверджено наказом Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області від 05 квітня 2019 року № 1018.

За підсумками оздоровчої кампанії 2018 року на адреси керівників (засновників) дитячих закладів оздоровлення та відпочинку надано 243 пропозиції, спрямованих на приведення закладів літнього оздоровлення та відпочинку у відповідність вимогам санітарних норм та правил та направлено рекомендації щодо порядку відкриття закладів.

Протягом квітня 2019 року за участю фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області в районних державних адміністраціях проведені наради з питань підготовки та проведення курортно-туристичного  сезону 2019 року з власниками та керівниками закладів оздоровлення та відпочинку та зацікавленими службами в Генічеському, Скадовському та Каланчацькому районах. На нарадах обговорено актуальні питання організації та проведення оздоровчої кампанії в області. До відома присутніх було доведено основні вимоги нормативних та законодавчих актів, акцентовано увагу на змінах у законодавстві, що відбулися після оздоровчого сезону 2018 року, та наголошено на персональній відповідальності керівників закладів за збереження життя та здоров’я дітей.

Із персоналом закладів оздоровлення та відпочинку проведено семінари-наради з питань дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, захисту життя, здоров’я та інтересів споживачів, а також щодо розгляду та погодження документації з харчування та організації оздоровчого процесу.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області взяли участь у засіданні регіонального штабу з координації проведення оздоровчої кампанії 2019 року. На засіданні присутні обговорили питання міжвідомчої координації діяльності органів виконавчої влади з питань проведення оздоровлення та відпочинку дітей у 2019 році, вжиття заходів для проведення оздоровчої кампанії на належному рівні, недопущення відкриття непідготовлених до роботи закладів та необхідності посилення контролю під час їх функціонування.

Згідно з розпорядженням голови обласної адміністрації від 29.03.2019 № 239 «Про підбиття підсумків роботи щодо оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2018 року та підготовку до оздоровчого сезону 2019 року», розпорядженнями РДА, сільськими та селищними радами, міськими головами міст обласного значення утворено комісії, фахівці територіальних служб Дежпродспоживслужби в Херсонській області долучилися до проведення комплексних перевірок дитячих закладів оздоровлення та відпочинку з питань визначення їх готовності до роботи.

Також на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розглянуто питання організації належного держсанепіднагляду, у тому числі і за дитячими закладами оздоровлення та відпочинку.

Основні вимоги до підготовки та порядку відкриття, перелік документів, необхідних для відкриття дитячих закладів оздоровлення і відпочинку розміщено на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області в розділі «Всі новини».

У 2019 році в області планується відкрити 35 дитячих позаміських закладів оздоровлення та відпочинку (Генічеський район – 10, Скадовський район – 21, Каланчацький район – 1, Нововоронцовський район – 1, Бериславський район - 1, Великоолександрівський район – 1).

Станом на 11 червня 2019 року охоплено перевірками 31 заклад, з них 28 позаміських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку виконали надані пропозиції у повному обсязі і за результатами комплексних комісійних обстежень закладів та позапланових заходів державного нагляду (контролю)  отримали акти приймання оздоровчого закладу.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області  з метою підвищення обізнаності батьків, продовжує роботу з розповсюдження пам’яток для батьків, які планують провести оздоровлення та відпочинок дитини у закладах оздоровлення Херсонської області, із роз’ясненнями стосовно основних вимог до закладів оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів». Ця інформація також доведена до відома органів місцевого самоврядування.

Крім того, щотижнево оприлюднюється оперативна інформація стосовно отримання закладами оздоровлення та відпочинку актів приймання.

Уздовж автомобільних доріг та безпосередньо у курортних зонах встановлені постери з попередженням щодо небезпечності придбання продукції з рук, у невстановлених місцях та контактною інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області для звернень у разі отримання неякісних послуг при розміщенні в закладах оздоровлення та відпочинку.