У Запорізькій області стартувала літня дитяча оздоровча кампанія

11.06.2019 17:33

Перед початком літнього сезону спеціалісти територіальних управлінь Держпродспоживслужби в Запорізькій області за підтримки місцевих органів влади провели ряд організаційних заходів.

На адреси керівників дитячих таборів направлено 41 лист з пропозиціями організації комісійних перевірок дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, за участі фахівців Держпродспоживслужби проведено 19 нарад та 16 семінарів із залученням керівників закладів стосовно дотримання вимог санітарного законодавства, організації належного медичного обслуговування, повноцінного збалансованого харчування дітей.

За пропозиціями Держпродспоживслужби органи виконавчої влади та місцевого самоврядування прийняли розпорядчі документи щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей в Запорізькій області, якими утворені оперативні місцеві штаби з координації оздоровчої кампанії.

Проводиться широкомасштабна освітня робота з питань дотримання вимог санітарного законодавства під час підготовки та функціонування закладів для літного періоду 2019 року.

На виконання доручення Прем’єр-міністра України В. Гройсмана від 24.04.2019 № 11964/1/1-19 та Плану заходів щодо організації та проведення оздоровлення та відпочинку дітей у 2019 році, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від 24.04.2019 № 638 фахівці Держпродспоживслужби в Запорізькій області взяли участь у Всеукраїнській селекторній нараді з проведення оздоровчої кампанії 2019 року.

В облдержадміністрації  31.05.2019 відбулося розширене засідання обласного оперативного штабу. Участь у заході також взяли представники Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області. Вони проаналізували основні проблемні питання організації минулорічної оздоровчої кампанії і ситуацію у поточному році. На засіданні зазначено, що у 2019 році планується забезпечити послугами оздоровлення та відпочинку близько 51 тисячі дітей пільгових категорій, що становить 27,6% від загальної чисельності дітей шкільного віку в області.

У ході засідання учасники обговорили актуальні питання організації безпечного відпочинку дітей в області. Увагу керівників об’єднаних територіальних громад, райдержадміністрацій, міськвиконкомів звернено увагу на необхідність посилення  контролю за діяльністю дитячих таборів, створення безпечних умов для перебування дітей. Зазначено, що жоден дитячий заклад не повинен працювати без дозвільних документів, це зона відповідальності всіх гілок виконавчої влади.

На виконання Розпорядження Запорізької облдержадміністрації від 16.05.2019 року № 261 «Про організацію оздоровлення та відпочинку дітей у Запорізькій області протягом 2019-2021 років» здійснюються комісійні перевірки закладів відпочинку та оздоровлення дітей з проведенням необхідних лабораторних досліджень.

Фахівці Держпродспоживслужби в Запорізькій області ведуть роботу над документацією щодо організації харчування, переліку постачальників, умов транспортування та зберігання продукції, перевірки виконання пропозицій, які надавалися Службою за результатами минулого року.

З початку червня 2019 року в Запорізькій області на базі загальноосвітніх навчальних закладів функціонує 184 табори денного перебування, де відпочивають 10437 дітей. Розпочали своєчасно першу зміну 21 заклад оздоровлення та відпочинку, де оздоровлюється 5655 дітей.

Повністю виконали надані пропозиції та готові приступити до роботи ДЗОВ «Зміна», «Салют», ДЗОВ «Северянин» Якимівський р-ну, ДЗОВ «Меотіда» м. Приморськ.

Станом на 10.06.2019 року проведено обстеження 25 із 32 закладів оздоровлення та відпочинку, які планують функціонування. З них у 8 закладах виявлено суттєві порушення в результаті чого комісійні обстеження проводилися кілька разів. У місті Бердянськ - це ДЗОВ санаторного типу «Факел», ДЗОВ «Факел»-2, ДЗОВ «Сонячний», ДЗОВ «Мрія», у Якимівському районі - ДЗОВ «Лазурна райдуга», ДЗОВ «Сонячний» та у Бердянському районі - ДЗОВ «Весна».

За ініціативою ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області перенесено термін відкриття позаміського оздоровчого табору «Чайка» Кам'янко-Дніпровського району, де не усунено недоліки та не виконано пропозиції Служби щодо поліпшення санітарно-технічного стану закладу.

При підготовці до літньої оздоровчої кампанії в рекреаційних зонах відпочинку Запорізької області з водопровідних мереж та ємкостей для зберігання питної води відібрано 40 проб води для дослідження на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники, 46 проб піску на гельментовоскопічні дослідження та 35 проб води водойм на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники.

На сайті Головного управління Держпродспоживслужби щотижнево висвітлюється стан організації та проведення оздоровчої кампанії 2019 року, публікується наявність дозволу на функціонування дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.