На Харківщині Держпродспоживслужба та науковці обговорили здійснення державного та ветеринарно-санітарного контролю на кордоні

04.06.2019 17:40

03 червня 2019 року у Харкові на базі кафедри ветеринарно-санітарної експертизи та судової ветеринарної медицини Харківської державної зооветеринарної академії відбулась семінар-нарада, організатором якою виступила Південна регіональна служба державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті.

Участь у заході прийняли ректор ХДЗВА Барановський Дмитро Іванович, проректор з навчальної роботи Хмель Микола Миколайович, кафедру ветеринарно-санітарної експертизи та судової ветеринарної медицини представили – завідувач кафедри Яценко Іван Володимирович та доцент кафедри Бусол Леся Володимирівна (спікер), участь також взяли завідувач відділу відбору та реєстрації зразків продукції регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області Соломашенко Анна Миколаївна, начальник відділу державного контролю управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Сисенко Ольга Миколаївна. Фаховий склад Південної регіональної служби держветсанконтролю представили державні ветеринарні інспектори прикордонних інспекційних пунктів в зоні обслуговування Харківської області та відділу забезпечення держветсанконтролю, а також перший заступник начальника служби Лоцкін Ігор Миколайович, в якості модератора та спікера.

Під час зустрічі були презентовані та обговорені актуальні питання пов’язані з проведенням державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин під час їх ввезення (пересилання) на мину територію України, в частині відбору зразків для лабораторних досліджень (випробувань). Умови застосування та виконання на практиці норм встановлених рядом нормативно –правових актів, які в свою чергу визначають порядок та умови відбору зразків, серед яких Наказ Мінагрополітики від 19.10.2018 року №501 Про затвердження порядку визначення та застосування періодичності документальних перевірок, перевірок відповідності, фізичних перевірок, лабораторних досліджень (випробувань) вантажів, які ввозяться (пересилаються) на митну територію України, Наказ Держпродспоживслужби від 12.12.2018 року №1019 Про затвердження періодичності перевірок вантажів, які ввозяться (пересилаються) на митну територію України та інших.

Були презентовані та деталізовані практичні аспекти проведення відбору зразків харчових продуктів для цілей державного контролю на кордоні, надані роз’яснення умов відбору, порядок формування відібраних проб та їх перевезення (пересилання) до уповноважених лабораторій.

Особливу увагу було приділено практичним моментам реалізації принципу «єдиного вікна» із застосуванням відповідної електронної системи, під час здійснення ветеринарно-санітарного контролю та державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин (харчовий контроль). Правильність прийняття рішень за допомогою електронної системи в залежності від різних умов поводження з вантажем. Презентовані загальні об’єми оформлень із застосуванням електронної системи «Єдине вікно».

Окремим питанням представлено порядок та умови проведення харчового контролю в умовах дії митних режимів, відмінних від звичайного імпорту, таких як реімпорт, тимчасове ввезення та переробка на митній території України.